Yvonne Lacet - Bio

Werk  |  CV  |  Bio  |  Pers  |  Exposities

In mijn werk zoek ik naar archetypische beelden van de westerse stedelijke omgeving. Plekken die je overal tegen zou kunnen komen en die voor iedereen herkenbaar zijn. De voorsteden met flatgebouwen, vinexwijken waar complete straten zich eindeloos lijken te herhalen, winkelcentra met overal dezelfde winkels, parken met keurige rijen bomen en struiken. Plekken met weinig specifieke kenmerken, plekken die niet zijn gebonden aan een bepaalde omgeving, die als bouwpakketten in elkaar worden gezet en over de wereld uitgespreid. En die vervolgens een integraal onderdeel worden van iemands bestaan: het parkje uit je kindertijd, het parkeerterrein voor de supermarkt, het uitzicht uit het slaapkamerraam.

Ik maak gebruik van mijn eigen observaties, maar ook van beeldmateriaal van het internet en uit computerspellen. Van daaruit maak ik schetsen die ik vervolgens uitwerk in papieren sculpturen.

In het laatste stadium van het werkproces komt de fotografie en recent ook video aan de orde. Met de fotografie kan ik het beeld zelf in de hand houden; het licht en de uitsnede bepalen en de manier waarop er naar het geheel gekeken moet worden. Door de fotografie ontstaat het kader waardoor de abstracte stadsbeelden een extra, subjectieve ondertoon krijgen.

Het gebruik van papier speelt een belangrijke rol in mijn werk. De leegte en de simpelheid van het materiaal, het in eerste instantie niets zijn – dat zijn belangrijke eigenschappen van papier. De grofheid van de constructies, wat zichtbaar is in de papiervezels, maar ook in de knipranden en naden en lijmplekken, wil ik niet verbergen. Het zijn aspecten die bijdragen aan de beleving van de stadstaferelen als een vluchtig in elkaar gezet décor.

In mijn constructies wil ik me beperken tot de meest simpele vormen. Vierkanten, rechthoeken, stroken en vouwnaden zijn mijn werkterrein en van daaruit bouw ik de sculpturen op. Details als ramen, deuren, gordijnen zijn nauwelijks aanwezig, waardoor alleen de grondslag van het onderwerp overblijft. De sculpturen zou je kunnen zien als maquettes zonder verf en decoratie, kaal en zonder opsmuk.

Galerie Bart
Elandsgracht 16
1016 TW Amsterdam
+31 (0)20 3206208
info@galeriebart.nl

Woe - Vrij 11.00 / 18.00
Zat 12.00 / 17.00
1e zondag 12.00 / 17.00
En op afspraak
EN  |  DE

Galerie Bart Nijmegen

Aanmelden nieuwsbrief

Archief nieuwsbrief

Nieuws
Boeklancering Kuno Grommers op Unseen Amsterdam
Nijmeegse Kunstnacht 2017
Permanente Stock Expo Nijmegen