Erik Klein Wolterink - Bio

Werk  |  CV  |  Bio  |  Publicaties

Kitchen Portraits
Erik Klein Wolterink gaat als een cartograaf te werk bij het inventariseren en registreren van leefomgevingen. Hij brengt keukens in kaart van de diverse bevolkingsgroepen in Nederland. Daarbij fotografeert Klein Wolterink ieder kastje, lade, oven, koelkast en aanrecht afzonderlijk. Daarna monteert hij alle foto’s weer aan elkaar tot een volledige keuken. Zo ontstaan grote vervreemdende haarscherpe plattegronden van allerlei huishoudens met verschillende culturele achtergronden.

Dit project wordt gesteund door het Stadsarchief Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Terug Thuus / Back Home
Erik Klein Wolterink is winnaar van de toonaangevende Bouw in Beeldprijs 2010. Zijn serie foto's met de titel 'Terug Thuus' werd door de jury gekwalificeerd als “meer dan de vertaling in streekdialect van het thema. Met treffende beelden wordt hier creatief de kern van het thema geraakt. Goeie beelden, interessant gegroepeerd in een duidelijke, overzichtelijke presentatie. Een keuken die door de jaren heen ‘Thuus’ onveranderlijk bleef.”

Klein Wolterink heeft door het combineren van materiaal uit familiealbums en nieuw gemaakte foto's de geschiedenis van zijn ouderlijk huis vastgelegd.

Gemengd Bedrief, Mixed Feelings
Erik Klein Wolterink is op een boerderij in de Achterhoek opgegroeid. Toen zijn ouders de boerderij, een gemengd bedrijf, wilden verkopen bleek dit niet mogelijk. Noodgedwongen werd besloten tot het slopen van de stallen en de rest te verkopen als woonboerderij. Vlak voor de sloop heeft Eriks broer Jan Willem in 2000 een afscheidsfilm van de boerderij gemaakt (totaal 51 minuten). Voor Erik is deze film een eerbetoon aan de plek van zijn jeugd en aan het levenswerk van zijn ouders. In 2001 is de boerderij verkocht aan een “stel uut ’t Westen” die er een woonboerderij met B&B van hebben gemaakt. In 2012 is het huis doorverkocht aan de huidige bewoners, een gezin met drie kinderen.

In 2015 trad Erik in de voetsporen van zijn broer en filmde de boerderij op exact dezelfde manier. Door dit te tonen op een groter scherm achter de oude film uit 2000 en te combineren met jeugdfoto’s, ontstaat een meerdimensionale biografie van een plek. Tijd verstrijkt, alles heeft zijn eigen levensritme, bewoners komen en gaan, maar de boerderij die blijft, past zich slechts aan.

Klein Wolterink: “Gemengde gevoelens ervaar ik als ik de varkens nu terug zie… Ik geef toe; toen ik daar nog woonde en (heel soms) werkte, zag ik dat anders, dat kan ik nu niet goed uitleggen. Ik ben veranderd, de maatschappij is veranderd en ook de landbouw is inmiddels veranderd en tegelijk is alles hetzelfde gebleven…”

Galerie Bart
Elandsgracht 16
1016 TW Amsterdam
+31 (0)20 3206208
info@galeriebart.nl

Woe - Vrij 11.00 / 18.00
Zat 12.00 / 17.00
1e zondag 12.00 / 17.00
En op afspraak
EN  |  DE

Galerie Bart Nijmegen

Aanmelden nieuwsbrief

Archief nieuwsbrief

Nieuws
Boeklancering Kuno Grommers op Unseen Amsterdam
Nijmeegse Kunstnacht 2017
Permanente Stock Expo Nijmegen