Navigatie

Bart Invites

Op de voormalige locatie van Galerie Bart Amsterdam op de hoek van de Bloemgracht en de Prinsengracht is de galerie in 2014 en 2015 interessante samenwerkingen met instituten, galeries, kunstenaarsinitiatieven en individuele kunstenaars aangegaan door middel van het expositieprogramma Bart Invites. Dit programma liep toen gelijk met het programma van de huidige locatie van Galerie Bart Amsterdam op de Elandsgracht.

Galerie Bart Nijmegen neemt dit jaar, 2018, Bart Invites over en er staan al twee samenwerkingen op het programma die naast de permanente stock expo getoond worden.

mei 2018

Studio Job, Joris & Marieke

Uitblinkers in korte animaties, absurde onalledaagse verhalen

'Passing By' 29 04 '18 / 27 05 '18
Tien jaar werk van Studio Job, Joris & Marieke

Opening, lezing & boekpresentatie op zondag 29 april om 15:00 uur

In het kader van ‘Bart Invites’ heeft Galerie Bart de eigenzinnige Studio Job, Joris & Marieke uitgenodigd om een overzichtsexpositie te tonen van hun uiteenlopende projecten.

Job, Joris & Marieke zijn bekend van hun animatiefilms. Samen runnen ze een studio voor animatie, illustratie, character design en muziek. Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw leerden elkaar kennen tijdens hun studie op de Design Academy. In 2007 richtten ze hun studio op. Ze maken korte films, videoclips en werk in opdracht. Hun films kenmerken zich door hun tragikomische en absurde verhalen, bevolkt door onhandige karakters. Dit alles in een simpele iconische stijl en altijd vergezeld door een catchy en melancholische soundtrack. Opgewekte verhalen over absurde, onalledaagse situaties en gek uitziende karakters waarmee je tóch meeleeft. Dit alles creëert het universum van Job, Joris & Marieke.
Het drietal, bekend van o.a. hun Oscar-genomineerde film A Single Life (2015), presenteert een greep uit tien jaar animatiewerk tijdens deze expo in de galerie op het Honigcomplex. Giclée prints en zeefdrukken van de karakters die ze ontwierpen voor hun films, prints van de illustraties uit hun boeken, making of materiaal, stills uit hun nieuwste film Passing By en 3d prints van de animatie loops van het laatste album van Happy Camper worden tentoongesteld.

Op zondag 29 april wordt de expo geopend en vertellen Job, Joris & Marieke je alles over hun werk. Hoe bedenken ze hun karakters? Waar halen ze hun ideeën voor verhalen vandaan? Ze delen hun kennis met grappige anekdotes, making off verhalen en tips over hoe je geen Oscar moet winnen.

Tijdens de opening wordt ook het boek: 'De Happy Camper - Manfred's Kampeer- & Survivalgids' gepresenteerd.jobjorisenmarieke.nl

april 2018

Go Short / Margo Onnes

International Short Film FestivalAll Along The Watchtower 07 04 '18 / 22 04 '18

De eerste gast van Bart Invites is Go Short. Dit International Short Film Festival toont een video-installatie van kunstenaar Margo Onnes (1983) bij Galerie Bart. Deze installatie komt rechtstreeks uit de groepstentoonstelling 'In a World We Can’t See' die onlangs bij TENT, een platform voor hedendaagse kunst in Rotterdam, in première is gegaan.

Margo Onnes werd geïnspireerd door het nummer 'All Along the Watchtower' van Bob Dylan. Met dit nummer vertolkte Dylan de sfeer van het dreigende onheil in de jaren ’60. Onnes weet in haar installatie deze visie te vertalen naar de tijd van nu. Een modern, jong gezin dwaalt rond een futuristische uitkijktoren. Wanneer de Apocalyps begint, wordt de harmonie binnen het gezin bruut verstoord.


Met dank aan TENT Rotterdam, Michael van Rosmalen, MTS audiovisual, Mondriaan Fonds en Dienst Kunst en Cultuur Rotterdam kun je deze korte film vol met duistere droombeelden, muziek en dans gaan bekijken!

Zie voor het complete programma van Go Short: www.goshort.nl

december 2015

Galerie Wit

'Couzijn van Leeuwen bezoekt een voorouder'
De laatste maand van het jaar brengt ons tevens de laatste expositie van Bart Invites. Galerie Wit is een waardige afsluiter met het werk van Couzijn van Leeuwen (1959), die de meest prachtige beelden schept met weinig meer dan karton als basismateriaal.

Voor meer informatie: Galerie Wit


november 2015

Young Blood Initiative

De hele maand november brengt Young Blood Initiative een vol programma met exposities, installaties, dans, performance en muziekimprovisatie. Daarnaast zullen er ook onaangekondigde pop-up performances plaatsvinden.
Voor meer informatie: www.youngbloodinitiative.com

september 2015

Hollandse Hoogte

Na een korte zomerstop openen wij de deuren van de Bloemgracht 2 weer op 1 september.

Fotoagentschap Hollandse Hoogte bestaat dit jaar dertig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft fotoredacteur Mirjam Boer een selectie gemaakt van 30 iconische beelden uit de “Hollandse Meesters Collectie”, een deel van de Nederlandse fotogeschiedenis. Je hebt nu een unieke kans om zo’n vergroting van de allergrootste Nederlandse fotografen te bemachtigen! De hele maand september zijn de prints (oplage 30) bij Bart Invites te bekijken en te koop. 
Hou onze Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven van extra activiteiten!

juni 2015

Platform Platvorm

Opening en lancering magazine: zaterdag 6 juni van 16:00-20:00 uur
Expositie: 6 t/m 28 juni

Op de opening wordt het eerste nummer van het Platform Platvorm magazine gelanceerd. Alle kunstenaars die aan dit nummer deelnemen zijn gevraagd op één moment te komen met een werk, en dit ter plekke zelf in de ruimte te plaatsen. Zo ontstaat eenzelfde dynamiek als in het magazine en zal het voor iedereen een totale verrassing zijn hoe de tentoonstelling eruit komt te zien.

Platform Platvorm is een kunstmagazine waar kunstenaars de touwtjes in eigen handen hebben, het werkt volgens het principe van de ’open call’: elke participant krijgt de mogelijkheid naar eigen invulling een spread vorm te geven met eigen werk, zonder visuele of inhoudelijke ingrepen door de redactie.?

 

Voor meer informatie kijk je op www.platformplatvorm.nl

mei 2015

Weekender

WEEKENDER #21 - VICTOR ENGBERS 
Expositie en boekpresentatie:  22 05 '15 / 31 05 '15

april 2015

Galerie Eigenheim - Enrico Freitag

BLACK FIELDS 
Expositie: 15 04 '15 / 26 04 '15 

In samenwerking met Galerie Eigenheim (Weimar, DE), presenteert Bart Invites het werk van Enrico Freitag (1981, DE). De tentoonstelling 'Black Fields' toont een selectie van schilderijen uit Freitag's oeuvre, aangevuld met nieuw werk dat de kunstenaar tijdens zijn verblijf in Amsterdam gemaakt heeft.  

De tentoonstelling laat uiteenlopende taferelen zien waarin de mens geconfronteerd wordt met zichzelf, zijn afhankelijkheid van de rede én van de natuur. Individuen worden geisoleerd geportretteerd, diep verzonken in hun gedachtes, worstelend met de consequenties van hun daden en door vertwijfeling bevangen. Of, zoals Goya het verantwoorde: "De slaap van de rede brengt monsters voort".


Halbe, 2014. Olieverf op canvas, 100 x 98 cm

maart 2015

Polly

OUT OF SHAPE
Expositie: 13 03 '15 / 29 03 '15

Lotte Reimann (DE), Ruth van Beek (NL), Fleur van Dodewaard (NL), Hanne Lillee (NO), Samara Scott (UK), Suzanne Posthumus (NL), Anna de Jong (NL), Isabelle Wenzel (DE), Anne Huijnen (NL)

Voor de tentoonstelling OUT OF SHAPE heeft Polly's Picture Show negen internationale kunstenaars bij elkaar gebracht die zich bezig houden met het fenomeen 'vorm'. Terwijl het onderwerp op verschillende manieren terug komt, is de tentoonstelling een eerbetoon aan alle vormen; gedefinieerde vormen zoals de driehoek en het vierkant, maar ook vloeiende controuren en silhouetten of allerlei eigenaardige vormen en figuren. Tijdens de tentoonstelling zal de gelijknamige publicatie gepresenteerd worden waarbinnen negen werken van negen kunstenaars samen komen in één vorm die tegelijkertijd elk werk in eigen waarde laat. Het is een op zichzelf staande kunstwerk geworden.

Vanaf de oprichting in 2011, heeft Polly's Picture Show verschillende projecten gerealiseerd op het gebied van hedendaagse fotografie waar onder meer tentoonstellingen, installaties en publicaties. Ook al is fotografie altijd het startpunt, het is niet vanzelfsprekend dat projecten slechts met foto's eindigen.

februari 2015

Frank Mohr Instituut

SOUND X COLOUR
Expositie: 05 02 '15 / 28 02 '15

In februari presenteert het Frank Mohr Instituut, het master programma van de Academie Minerva in Groningen, de expositie 'Sound x Colour' bij Bart Invites. 
Sound x Colour is de samenwerking tussen Federico Murgia en Thomas Darkman (Tom Trickett): de één student MFA MADtech, de ander MFA Painting. Met dit project streven zij ernaar om de praktijk van beiden te integreren in één samenhangend kunstwerk.Sound x Colour is een installatie waarin licht en geluid gebruikt worden om van een schilderij een hybride sculptuur te maken. De contrante verandering in kleur en intensiteit van het licht zorgen samen in combinatie met de vibratie, overgebracht op het schilderij door geluid, dat het werk nooit hetzelfde is. Hierdoor onstaat ook het contrast met het oorspronkelijke, traditionele karakter van de meeste geschilderde kunstwerken. De levende en rechtstreekse repetitie van licht en geluid zorgt ervoor dat het werk een unieke en totale, soort theatrale, ervaring wordt. De installatie poogt hiermee de toeschouwers een alternatief te bieden voor het ervaren van beelden.
Terwijl Sound x Colour de percentie van de kijker uitdaagt, brengt het daarenboven het multidisciplinaire en interactieve karakter van het Frank Mohr Instituut naar voren.

december 2014

Stichting Onterfd Goed

Als gast van Bart Invites wil Onterfd Goed de bezoeker in de decembermaand laten zien waar zij voor staat en zoekt zij kunstliefhebbers die kunstwerken uit haar collectie willen adopteren.
Stichting Onterfd Goed is als enige organisatie in Nederland gespecialiseerd in het herbestemmen van kunstcollecties. Musea sluiten, al dan niet noodgedwongen, de deuren. Overheden en bedrijven zijn volop aan het saneren. Wat gebeurt er dan met de doorgaans waardevolle collecties? Onterfd Goed zorgt ervoor dat de kunstwerken niet verloren gaan. Alle kunstwerken worden ter adoptie te koop aangeboden aan kunstliefhebbers en andere belangstellenden of hergebruikt door kunstenaars en ontwerpers.

De expositie bij Bart Invites laat werk zien dat lange tijd diep in de depots heeft gezeten. Het gaat om werk van Rob Birza, Robbie Cornelissen, Ger Dekkers, Nicolas Dings, Marnix Goossens, Christie van der Haak, Claudy Jongstra, Paul Klemann, Bert Loerakker, Carolein Smit, Mary Waters en vele andere kunstenaars.
Stichting Onterfd Goed wil de kunst van het museum naar de woonkamer brengen!

 

november 2014

Nieuwe Oogst


oktober 2014

QUAKE AID SHOW/ BEVING HULP SHOW

Curator Fred Wagemans (ex-directeur Museum Fodor) brengt kunst uit het noorden van Nederland naar de Bloemgracht.
Oktober 2014 is ook een maand met verhoogd aardbevingsrisico/gevaar, net zoals zo vele andere maanden. De Groningers houden hun adem in. Ze zijn doodsbang dat hun huis instort. De opbrengst uit verkoop van werk uit de BEVING HULP SHOW wordt deels gestort in het fonds ten behoeve van slachtoffers van de bevingen.
QUAKE AID is een ander realisme dan het bekende ‘noordelijk’ realisme van de klassieke academie.  Kunstenaars B.C. Epker, Thijs Jansen, Pascal van der Graaf, Pico van de Werken, Eveline van Duyl, Jan Snijder en Jelte van Lente zijn van NU, hun onderwerpen zijn vol freudiaanse strijd en vertekening, materiaal en vertelling zijn ongebruikelijk. Deze kunst heeft, net als het gas, een regionale herkomst en een landelijk belang.


Jelte van Lente, zonder titel, inkt en aquarel op papier, 2014

Tentoonstelling: 2 tot 31 oktober 2014
Opening: Donderdag 2 oktober, met manifestatie/presentatie van John Lanting (SCHOKKEND GRONINGEN)

september 2014

TV Scheisse en The Open Draw

The Open Draw 15 t/m 21 september 2014

The Open Draw neemt Bart Invites over. Eén week lang vieren zij hun eerste verjaardag met een groepstentoonstelling, verjaardagstekensessies, workshops en performances.

Opening event 'The Open Draw is One': maandag 15 september, 19:30-23:00 uur
Workshops: dinsdag 16 september t/m zaterdag 20 september
Closing event 'Sketchy Sunday': 21 september, 13:00-18:00 uur
Ga naar de Facebook-pagina voor alle informatie of bezoek de website. TV Scheisse / Amsterdam Fringe Festival  8 t/m 14 september 2014
Voorstellingen om 21uur t/m zaterdam en zondag om 17uur.
Kaartjes: www.tvscheisse.nl | www.amsterdamfringefestival.nl

augustus 2014

TV Scheisse

"The Making of Art" 

Vanaf 11 augustus is de toneelvereniging TV Scheisse bij Bart Invites in het kader van het Amsterdam Fringe Festival van start gegaan met de productie van hun nieuwe theatervoorstelling ‘The Making of Art.’ 
In deze productie starten Diede en Medi, samen met Dik, het bedrijf The Making of Art. Een bedrijf, zoals een bedrijf hoort te zijn. Een echte, winstgevende onderneming. 
Met deze voorstelling gaat TV Scheisse met een knipoog in op onze overmatig "gemarketeerde" burgergemeenschap.


Tot eind augustus kan het maken van "The Making of Art" gevolgd worden door de ramen van de galerie. 
Voorstellingen: 8 t/m 14 september  

juni 2014

Kuno Grommers

"LUS"

Op uitnodiging van Bart Invites heeft Kuno Grommers de installatie "LUS" gebouwd ter aanleiding van zijn retrospectief van fotografisch werk. In de maand juni kan de installatie van buitenaf bezichtigd worden. Vanaf 13 juni gaat de tentoonstelling open met een serie foto's die zijn ontstaan vanaf 2003. 


mei 2014

Het Materiaalfonds

Het Materiaalfonds Presenteert: Aliki van der Kruijs, Jonas Wijtenburg, Judith Quax, Kym Ward, Nada van Dalen, Tilmann Meyer-Faje. De groepstentoonstelling toont uiteenlopende projecten van zes talentvolle kunstenaars en ontwerpers die gerealiseerd zijn met ondersteuning van het Materiaal Fonds.Tentoonstelling: 3 tot 31 mei
Opening: 3 mei, 17 - 19 uur
Presentatie-avonden: 15 mei van 18 tot 20 uur, kunstenaars over hun werk en gastspreker van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie | 28 mei van 18 tot 20 uur, thema 'kunstenaars en geld'  met spreker van NAHV Belastingadviseurs en het Mondriaan Fonds

Galerie Bart
Elandsgracht 16
1016 TW Amsterdam
+31 (0)20 3206208
info@galeriebart.nl

Ma - woe op afspraak
Do 13.00/19.00
Vrij - za 13.00/18.00
EN

Expo Bart Nijmegen

Aanmelden nieuwsbrief

Archief nieuwsbrief

Nieuws