Navigatie

Nu

Jerry Kowalsky
'The Control Room'We starten dit jaar met 'The Control Room' van Jerry Kowalsy. Deze Nederlandse kunstenaar woont en werkt in Berlijn en maakt indrukwekkende sculpturen van karton.

De expositie toont beelden van uitvergrote lichaamsdelen en gebruiksvoorwerpen opgesteld in een soort ‘wonderland’, zoals de kunstenaar het zelf zegt. Een absurde realiteit gevuld met verwrongen koppen, Pinocchioneuzen of reusachtige handen en vingers. 
Over een monumentale gehalveerde kop, getiteld 'End of a System' vertelt hij: 'de inspiratie voor deze sculptuur haalde ik uit foto’s van omgeduwde monumenten in tijden van oorlog of revolutie, zoals die van Saddam Hoessein of Lenin. Het beeld lijkt onderdeel van iets groters dat kapotgemaakt is. Een overblijfsel van een tijd die men wil vergeten. Het omgestoten hoofd staat voor mij als symbool voor de telkens weer herhalende cyclus van opbouw en verval binnen de maatschappij.'

Tijdens deze tentoonstelling start Jerry een onderzoek naar het produceren van klanken. Hoe zou het klinken als een kartonnen beeld geluiden voortbrengt? Wat geeft dat aan akoestiek? Wat is de resonantie van het karton? Jerry schakelt hierbij hulp in van zowel een instrumenten- als een speakerbouwer die beiden werkzaam zijn in de Smeltkroes (ook op het Honigcomplex). Tijdens deze werk- en onderzoeksperiode (van zaterdag 2 t/m zaterdag 9 maart) is de galerie gewoon open en kun je de kunstenaar aan het werk zien. 

Na het verblijf van een week, waarin de kunstenaar in AIR Besiendershuis logeert, wil Jerry zijn bevindingen met het publiek delen. Op vrijdagmiddag 8 maart, van 16 tot 18 uur vertelt hij tijdens een kunstenaarsgesprek over de totstandkoming van zijn werk en zal hij inzoomen op de resultaten van zijn onderzoek.

Al zijn beelden zijn daarna nog tot en met 7 april in de galerie te bezichtigen.

Expositie: 2 maart t/m 7 april 2019
Openingsweekend: zaterdag 2 en zondag 3 maart van 12 tot 17 uur
Live werk: zaterdag 2 en zondag 3 maart en dinsdag 5 t/m zaterdag 9 maart van 12 tot 17 uur.
Kunstenaarsgesprek: vrijdag 8 maart van 16 tot 18 uur. Met aansluitend een borrel. Entree 5 euro, inclusief drankje en hapje.
Aanmelden via info@galeriebartnijmegen.nl

Galerie Bart
Waalbandijk 14C
6541 AJ Nijmegen
+31 (0)24 3600577
info@galeriebartnijmegen.nl

EN

Galerie Bart Amsterdam

Aanmelden nieuwsbrief

Archief nieuwsbrief

Nieuws
Nijmeegse Kunstnacht 2018