Navigatie

Nu

UNFURL
Ronald de Ceuster
25 04 '19 / 09 06 '19


Het tweede project van dit jaar is van Ronald de Ceuster, die afgelopen maand in de galerie een ruimte vullende installatie heeft gemaakt. Vanaf 12 mei vinden er vijf weekenden op rij live pop-up acts plaats die reageren op de installatie.
 
Live-acts: 12 mei, 18 mei, 26 mei, 2 juni en 9 juni. Doorlopend en gratis toegankelijk.Als je de deur van Galerie Bart Nijmegen opent, stap je direct het beeld in. Baan je je een weg door grote vellen verf die van het plafond van de voormalige fabriekshal bladderen? Waan je je in een dicht woud, waar zo nu en dan zonlicht door het gebladerte breekt? Of associeer je het mintgroene materiaal met huid, fragiel kantwerk of zacht heen en weer bewegende planten in een onderwaterwereld? Wat het beeld ook losmaakt, onvermijdelijk is een veranderde blik op de ruimte, waartoe je je door de interactie met de installatie wel móet verhouden..


 

‘Mijn werk is de laatste jaren steeds meer losgekomen van de ruimte. Waar ik eerder de tekening liet bepalen door de ruimte, laat ik nu de tekening de ruimte bepalen,’ aldus Ronald de Ceuster (Breda 1960). Zijn weapon of choice? Dat is het purpistool, ingezet als tekengerei. Waar hij voorheen met het purschuim de architectonische kenmerken van een plek aftastte en zichtbaar maakte, heeft het materiaal zelf intussen een steeds centralere rol in zijn installaties verworven. Ronald omarmt daarbij zowel de expressiviteit als de tactiliteit en kwetsbaarheid van het materiaal. ‘Ik zoek steeds de grenzen op van wat het aankan.’ Het door hem bewerkte purschuim verwijst daarmee naar vergankelijkheid en verval, maar getuigt tegelijkertijd van speelsheid, lichtheid en vrijheid.

De titel, UNFURL, refereert zowel aan de manier waarop Ronald het opgespoten purschuim uitrolt – met een deegroller tussen bouwfolie – als aan de wijze waarop de installatie ter plekke organisch tot stand komt. Ook na voltooiing blijft de installatie in beweging. Letterlijk, want het materiaal hangt uit, neemt af in volume en laat zo nu en dan stukken los. Maar ook door de interactie met publiek, dansers en de begeleidende soundtrack van Diederik de Ceuster. In die beleving ontmoeten De Ceusters achtergrond in theater en zijn beeldende werk elkaar. ‘De beweeglijkheid die in mijn installatie zit, zet zich daarin voort en breidt zich uit. De verschillende disciplines voegen zo een nieuwe betekenis toe aan het beeld.’

Programma live pop-up acts:

De acts vinden op onderstaande data plaats tussen 13:30 en 16:30 uur en zijn doorlopend en gratis toegankelijk. Vanaf 11 mei is er op alle openingsdagen een soundtrack te horen van Diederik de Ceuster.

Zondag 12 mei Lynn Kosakoy > dans & improvisatie

Danseres Lynn Kosakoy opent de reeks van 5 weekendevents met dans. Ze speelt in haar dans veel met de concepten van reageren op de groep en het geluid, de architectuur van en in de ruimte en dynamiek in de beweging.Foto: Alicia Buel


Zaterdag 18 mei Petra Dictus & Sjifra IJpma > dans

Performer Petra Dictus en danseres Sjifra IJpma voeren een dansante performance uit in de ruimte vullende installatie. Met eenvoudige dansprincipes reageren zij op de ruimte, het beeld en de soundtrack. Soms zal hun aanwezigheid sterk zicht- en voelbaar zijn, soms zijn ze haast terloops aanwezig.


Foto: Erna Leusink


Zondag 26 mei Ernie Bossmann > gedichten / poëzie


Kunstenaar Ernie Bossmann kiest voor Unfurl associatief uit haar verzameling en toont een mix van eigen gedichten en readymades. Denk aan pop-up poëzie geïnspireerd op het werk van Ronald de Ceuster.


 

Zondag 2 juni Stefanie Janssen > muziek & zang

Stefanie Janssen is stemartiest, sopraan, componist en performer met wortels in opera, improvisatie en experimentele pop. Stefanie onderzoekt, observeert en verruimt de geest met violiste Tessa Zoutendijk en fluitist Michaël Brijs om de ma
gische werkelijkheid van Ronald de Ceuster te verklanken. Stefanie speelt deze middag 4 keer, startend om 13:30 uur, 14:30 uur, 15:30 uur en 16:30 uur. 
www.stefaniejanssen.nl en www.STASJ.world

 

Over Tessa Zoutendijk: 

Zoutendijk stond op grote, kleine podia met bands als Mental Chamber Orchestra, Plots, Kaas Kwartet, I Compani, Electric BarbarianBeklom. Ze nam deel aan theater en dansprojecten waaronder Vuil Kind, Moment Dado, Last Tango in Paris, Chanson Noir, Heerlijkheid van Asten en Wie Weet Waar Willem Wilmink Woont. 

www.tessazoutendijk.nl

 
Over Michaël Brijs:
Als fluitist is Michaël verbonden aan het Score Man Orchestra en Clear Instant, het Takenouchi Project van Free Desmyter, en Jon Doe One. Zijn band The Valerie Solanas verwierf een bescheiden cultstatus en speelde o.a. in New York en Japan. Hij creëerde de muziektheaterproducties Beat The Hippo’s (2013), Manson (2017), en schrijft muziek voor De Bronstige Bazooka’s.

www.solonas.beFoto: More or Less Design


Zondag 9 juni vanaf 15:30u Afsluiting Expo


Het project wordt feestelijk afgesloten met een borrel en slotact van maker Ronald de Ceuster. Hoor meer over de totstandkoming van zijn werk en wees welkom voor een hapje en een drankje.


 


Fotoverslag 12 mei
 
Galerie Bart
Waalbandijk 14C
6541 AJ Nijmegen
+31 (0)24 3600577
info@galeriebartnijmegen.nl

Galerie Bart Amsterdam

Aanmelden nieuwsbrief

Archief nieuwsbrief

Nieuws
Nijmeegse Kunstnacht 2018