Jisan Ahn - Bio

Werk  |  CV  |  Bio

Ogenschijnlijk vrolijke taferelen in onheilspellende grijstinten, die een ongrijpbare mengeling van vervreemding en nostalgie oproepen. Jisan Ahn (Busan, Zuid-Korea 1979) verbeeldt flarden uit het nabije verleden van Zuid-Korea en laat ze een nieuw verhaal te vertellen.

Een bezoek aan Amsterdam wakkerde zijn nieuwsgierigheid aan naar de rest van Nederland. Ahn verhuisde naar Groningen, waar hij studeerde en zich verdiepte in de westerse kunst. ‘Voor die tijd schilderde ik over Koreaanse politieke onderwerpen. In mijn nieuwe leefomgeving realiseerde ik me dat die lokale issues niet wereldwijd gedragen worden en ging ik op zoek naar iets anders, iets algemeners.’ Na jarenlang in Nederland te hebben gewoond, keerde hij terug naar Seoel om met een nieuwe blik naar de Koreaanse samenleving te kijken.

Een grote inspiratiebron zijn Koreaanse commercials uit de jaren 70. ‘Geen gelikte reclames, die psychologische marketing inzetten, maar commercials met een naïeve kwaliteit,’ vertelt hij. ‘Ze zijn direct, onthullen zonder verborgen agenda hun doel: buy shoes. Tegelijkertijd lijken de setting en de boodschap soms bijna los van elkaar te staan.’ Met de kennis van nu geeft dat zijn beeldbronnen iets absurdistisch. Maar er spreekt ook iets sympathieks uit, dat wij in de huidige consumptiemaatschappij lijken te zijn verloren. Ahn: ‘Ik wil die verouderde traditionele beeldtaal in deze tijd plaatsen en zien hoe mensen er op reageren.’ Door de voorstellingen uit hun oorspronkelijke context te halen en te isoleren, vervalt de referentie. Het beeld zelf komt centraal te staan en biedt ruimte voor een meer universele betekenis.

Met deze serie is Ahn op artistiek vlak een nieuwe weg ingeslagen. ‘Voorheen maakte ik voorafgaand aan het uiteindelijke schilderij tekeningen, collages en miniatuuropstellingen. Dat proces heb ik nu overgeslagen om de voorstelling, mijn herinnering aan het beeld, direct op het doek te kunnen zetten. Een nieuwe manier van werken om nieuwe verhalen te vertellen.’ Waar die verhalen precies over gaan, houdt Ahn voor zich. ‘De beelden kies ik, mijn persoonlijke mening gaat er achter schuil. Maar ik ben veel meer geïnteresseerd in hoe de kijker er vervolgens op reageert, wat mensen erin lezen.’ Hoewel de uitleg uiteen kan en mag lopen, herkennen velen ongemak in zijn werk. Een gevoel dat bij Ahn diepgeworteld is en waar hij een zeker genoegen in schept. ‘Mijn kindertijd was heel gewoon. Misschien komt het daardoor dat ik niet op zoek ben naar happy pictures. Ik hou wel van ongemakkelijke situaties.’

Galerie Bart
Elandsgracht 16
1016 TW Amsterdam
+31 (0)20 3206208
info@galeriebart.nl

Ma - woe op afspraak
Do 13.00/19.00
Vrij - za 13.00/18.00
EN

Expo Bart Nijmegen

Aanmelden nieuwsbrief

Archief nieuwsbrief

Nieuws
Nieuwsarchief | News archive