Stephan J. Englisch - Bio

Werk  |  CV  |  Bio  |  Pers

Stephan J. Englisch (1977) fotografeert voornamelijk bij nacht, als er rust heerst en de zintuigen zich volledig openstellen voor de omgeving. Door middel van een lange sluitertijd weet Englisch beelden te vangen van een wereld die door kunstlicht benadrukt wordt, en die met het blote oog niet als zodanig waarneembaar is. Bij het bekijken van zijn foto’s voel je bijna het briesje waaien dat de blaadjes aan de bomen doet ruisen, in de verte het geluid van een wegrijdende auto. Maar verder: de stilte van de nacht.
Over de hele wereld heeft hij zijn foto’s gemaakt, van New York tot Amsterdam en van Zuid-Amerika tot Canada, maar ook in Keulen en Berlijn. 

In Berlijn richtte hij zijn camera op de typische plashuisjes, Café Achteck genaamd, naar hun vorm die in de basis bijna altijd achthoekig is. De wc-huisjes zijn eind 19de eeuw geplaatst, toen de stad een enorme groeispurt doormaakte. Inmiddels is er nog maar een klein deel van over, dat echter onlosmakelijk verbonden is met de cultuurhistorie van Berlijn. Verspreid over de stad vormen ze één van de meest in het oog springende verschijningen. Als toeristische bestemming maken ze vandaag de dag onderdeel uit van een heuse ‘Tour de Toilette’.
In de foto’s die Englisch van de urinoirs maakte zijn alle tinten groen aanwezig. Er spreekt een sfeer uit de beelden waarin het magische en unheimliche elkaar lijken te ontmoeten, er vormt zich bijna een andere werkelijkheid die niettemin tastbaar is.

Door de lens van Englisch is de stad een leeg decor dat, na al vele verhalen een plaats te hebben geboden, rustig (want het heeft alles immers al eens gezien) wacht op de spelers van een volgende verhaal.
Geschiedenis en heden vloeien in elkaar over, het beeld wordt als het ware over de tijd heen getild. Wat telt is het moment, en de plek die in al z’n serene rust tijdloos lijkt en zelf een personage wordt.

Galerie Bart
Elandsgracht 16
1016 TW Amsterdam
+31 (0)20 3206208
info@galeriebart.nl

Ma - woe op afspraak
Do 13.00/19.00
Vrij - za 13.00/18.00
EN

Galerie Bart Nijmegen

Aanmelden nieuwsbrief

Archief nieuwsbrief

Nieuws
Nieuwsarchief | News archive